Smyckesvård

För att dina smycken ska hålla sig fina och vackra under många år är det viktigt att vårda dem väl.

Du bör tänka på att:

  • Förvara dina smycken väl, gärna i ett smyckeskrin eller smyckes påsar så att de inte skaver mot varandra.
  • Rengör regelbundet dina smycken så att de behåller sin lyster. Vi har putsmedel för smycken kom gärna in så berättar vi mer.
  • Tänk på att ta av dig dina smycken när du duschar, diskar, sover, sportar, trädgårdsarbetar och i andra situationer där de riskerar att skadas.
  • Lämna gärna in era smycken för översyn då och då speciellt om du har infattade ädelstenar i dina smycken eller använder dina smycken dagligen då de lätt utsätts för slitage på olika ställen.
  • Vitguldssmycken är vanligtvis överdragna med en vit metall som kallas rodium, för att ge smycket extra lyster. Den slits med tiden bort på smycket, men du kan alltid förnya smycket genom att låta omrodinera det.

Pärlor

Pärlor är mycket känsliga för ovarsam hantering. De skadas till exempel av stark hetta, kyla och kemikalier. Kosmetika är skadligt. Ansiktskräm, deodoranter, kroppslotion och parfym kan tillsammans med hudavsöndringar komma in mellan kärnan och skalet och skada pärlan. Hårspray innehåller syntetiska ämnen som inte bör komma i kontakt med pärlorna så tag inte pärlorna med till hårfrisören!

Solbad och bad i havet är inte heller att rekommendera. Pärlorna kan torka ut av solvärmen och skadas av föroreningar och salt i vattnet.

Om du använder dina pärlor regelbundet bör du trä om det en gång om året och då på en silkes tråd.

Förvara dina pärlor i etuiet du fick med vid köpet eller påsar av tyg el skinn. De ska inte ligga på vadd eller bomull för det torkar ut pärlan, de ska heller inte förvaras i badrummet!

Bijouterier

Du bör tänka på att bijouterier är extra känsliga för spray,parfym,smink mm. Det är en metall som är förgylld eller försilvrad som lätt slits och blir missfärgad.

Bestick i äkta silver och nysilver

Diska alltid dina silverbestick direkt efter användning. Vissa matrester, som text. ägg och lutfisk, kan ge fläckar på djupet, liknande frätskador.

Du kan diska dina silver bestick i maskin, men tänk på att torka av den med handduk så snart disken gått klart så undviker man att få torkfläkar, de går dock att putsa bort med putsmedel.

Man bör undvika att silvret ska komma i kontakt med rostfria bestick. Vid kontakt med rostfritt uppstår fläckar som dock kan putsas bort. Observar att knivbladen på dina silverbestick är rostfria.

Du bör förvara dina silverbestick i impregnerade tyglindor de motverkar oxider och att besticken skaver mot varandra.